Усі ізюмчани отримують гуманітарну допомогу, у місто повернули світло та частково – газ. Про це розповів Ізюмський міський голова Валерій Марченко за місяць після звільнення міста від російських окупантів.

Їжа та вода

"Насамперед, ми стабілізували гуманітарну ситуацію. Усі ізюмчани вчасно отримали та продовжують отримувати гуманітарну допомогу. Продукти харчування, вода, засоби гігієни, побутова хімія, одяг, речі першої необхідності тощо, видаються квартальним чи відповідальним особам згідно зі складеними списками мешканців, які проживають у відповідному кварталі або багатоквартирному будинку, також зараз ми проводимо видачу будівельних матеріалів для громадян, які самостійно чинять свої будинки, а для ремонту будинків мешканців уразливих категорій ми залучаємо до роботи волонтерів "Добробата" та бригади ДСНС", - зазначив Валерій Марченко.

Електрика, газ та тепло

Вже зараз працівники служб підключають по черзі світло та газ у всі мікрорайони в Ізюмі та домоволодіння у старостинських округах громади. Світла в Ізюмі не було з березня, а тепер його подали і на хлібзавод, щоб випікати хліб для ізюмчан. Паралельно продовжується підключення абонентів до централізованого водопостачання та водовідведення. Також розпочинаються пусконалагоджувальні роботи системи теплопостачання для опалення багатоповерхівок, які придатні для цього.

Логістика

Комунальники у співпраці з дорожніми службами проводять прибирання вулиць та поточний ремонт доріг. Будуються тимчасові переправи через річку, що забезпечують нормальний рух транспорту у зимовий період. В Ізюм пустили електрички та автобуси з Харкова та Балаклії.

Медицина

Сфера охорони здоров'я надає безперебійно безкоштовні медичні послуги населенню. Працюють амбулаторії сімейної медицини, міська лікарня та мобільний шпиталь міжнародної організації Samaritan's Purse. Мер закликав усіх ізюмчан зараз приділити час своєму здоров'ю та пройти безкоштовний медичний огляд у іноземних фахівців, які також видають пацієнтам безкоштовні ліки.

Пенсії та грошова допомога

Почалися виплати пенсій та матеріальної допомоги мешканцям, які перебували в Ізюмі під час окупації.

Торгівля та інше

Починає роботу пошта, автозаправні станції, аптеки та інше, а тепер із підключенням електроенергії масово запрацюють торгові об'єкти та мережі.

"Порівнюючи Ізюм за цей місяць, можна сказати, що громада ожила - люди нарешті вийшли з підвалів і укриттів, а навколо проходять ремонти та прибирання. Хоча й чекає важка зима, я впевнений, що разом ми зможемо подолати всі труднощі", - сказав мер Ізюма.

Ті мешканці, які не готові залишатися у місті на зиму, можуть евакуюватись. Для цього потрібно написати заяву на ім'я мера Ізюма та звернутися за адресою вул. Васильківського, 4 (з понеділка до п'ятниці, з 9 до 15). Для реєстрації потрібний паспорт.