Україна вранці 10 жовтня переживає наймасовішу ракетну атаку після 24 лютого: прильоти – у багатьох містах, частина країни без світла.

За даними заступника міністра оборони Ганни Маляр, станом на 11.35 РФ випустила Україні 83 ракети. Це наймасовіша ракетна атака з початку повномасштабного вторгнення.

43 ракети було збито силами ППО. Крім ракет, війська РФ використовували дрони-камікадзе, які нещодавно застосовувалися під час бомбардування Харкова та Білої Церкви.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що станом на 11:00 ракетними ударами РФ пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об'єктів у 8 регіонах та Києві, частина областей знеструмлена.

Напевно, 10 жовтня увійде в історію як день скоєння одного з найтяжчих військових злочинів у ході агресії РФ проти України.

Подібний масовий обстріл проводився лише 24 лютого, першого дня вторгнення. Тоді представники Міноборони США заявили, що військами РФ було випущено понад 100 різних ракет: балістичні ракети малої та середньої дальності, крилаті ракети та ракети морського базування. Було задіяно 75 російських бомбардувальників. Але тоді, за заявами агресора, була спроба одним ударом вивести з ладу якомога більшу кількість військових об'єктів.

Нині ситуація радикально змінилася. Війська РФ цілеспрямовано б'ють по цивільній інфраструктурі, зокрема по об'єктах енергопостачання.

Після тривалого затишшя бомбардуванням зазнало головне місто країни – Київ. Як повідомили у столичній мерії, ракети вразили об'єкти у Шевченківському та Солом'янському районах міста. Центральні вулиці Києва перекрили правоохоронці, працювали рятувальники. Рух метрополітену зупинено, всі станції перетворилися на бомбосховища.

Внаслідок російських обстрілів Шевченківського району столиці загинули вісім осіб, 24 були поранені. Трагічну статистику навів радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смирнов. Дані про постраждалих є попередніми.

Останній раз Київ зазнавав ракетного удару у першій половині літа – 26 червня. Декілька ракет було випущено по столиці з акваторії Каспійського моря. Тоді війська РФ потрапили до житлового будинку у Шевченківському районі. Загинула одна людина та кілька отримали поранення.

Крім Києва 10 жовтня бомбардуванням зазнали багато великих міст України – Харків, Дніпро, Львів, Миколаїв, Житомир, Хмельницький, Конотоп, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Кременчук.

Президент країни Володимир Зеленський в екстреному відеозверненні заявив, що війська РФ мали дві мішені:

  • перша – це енергооб'єкти по всій країні: у Київській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Сумській, Харківській, Житомирській, Кіровоградській областях, у Львові, Дніпрі, Вінниці, Запоріжжі.
  • друга – мирне населення.

У Харкові, Житомирі та Львові удари припали на об'єкти енергетичної інфраструктури. Про це повідомила влада міст. У деяких містах, зокрема, Києві, Дніпрі, Львові, Хмельницькому та Харкові, у Полтавській, Житомирській та Чернігівській областях – немає світла взагалі або спостерігаються перебої з електрикою.

Страшні за своїми наслідками удари робилися і напередодні 10 жовтня у Запоріжжі. За день до масової атаки на міста України у Запоріжжі російська ракета вразила житловий будинок. Загинули 13 людей. 7 жовтня по житловим будинкам Запоріжжя було випущено 7 ракет. За даними місцевого губернатора Олександра Старуха, під час російських бомбардувань за останні дні загинули 65 людей.