РФ може спробувати захопити частину Харківської області Таке припущення висловив польський генерал Вальдемар Скшипчак в інтерв'ю ВВС.

Генерал наголосив, що президент РФ Володимир Путін хотів захопити Київ і посадити там свого намісника, але йому це не вдалося, і в цьому сенсі РФ уже програла війну. Тому керівництво РФ, за оцінкою генерала, змушене перейти до стратегії малих кроків, яку воно застосовувало 2014-го, коли були захоплені Луганськ та Донецьк. Найімовірніше, вважає польський військовий експерт, найближчими цілями РФ можуть стати Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області.

Частину Харківської області вже захоплювали війська РФ у перші тижні повномасштабного вторгнення. Під окупацією опинилися Куп'янський, частини Харківського та Ізюмського районів. Але у вересні-жовтні 2022 року під час Харківської контрнаступальної операції ЗСУ було звільнено понад 500 населених пунктів області. Під контролем військ РФ перебуває лише 29 сіл та селищ Харківщини.

Також Вальдемар Скшипчак припустив, що війська РФ можуть ударити з боку Воронежа, Курська та Брянська. Саме на цій території, за даними генерала, РФ накопичила війська після поразок в Україні навесні та влітку 2022 року. Генерал вважає, що окупанти можуть спробувати вирушити з цих регіонів РФ у південному напрямку, на захід від Харкова, вздовж річки Ворскла, що впадає в Дніпро, щоб з'єднатися з угрупованням, яке веде бойові дії в районі Бахмута та Соледара. При цьому сценарії під ударом виявляться Полтава та Дніпро.

Росія може зробити нову спробу вторгнення, вважає польський генерал, зі своєї території; білоруський напрямок буде лише відволікаючим.

Наскільки реалізація таких планів можлива залежить від української армії та позиції Заходу, упевнений Скшипчак. За його оцінкою, слід у рази збільшити допомогу Україні зброєю, включаючи далекобійні ракети, танки та літаки. Зокрема, він заявив, що “ключ до перемоги України – у руках Заходу”.

Українська сторона також закликає західні країни надати озброєння для ЗСУ, зокрема танки Leopard-2.

Вальдемар Скшипчак є одним із польських військових експертів. У 2006-2009 роках командував сухопутними військами Війська польського. До того він очолював багатонаціональну дивізію в Іраку, де служили й українські військові. Також працював заступником Міністра оборони Польщі.

Про можливу спробу організувати наступ на Харків в інтерв'ю The Guardian повідомляв представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скибіцький. За його словами, Росія збирається оголосити про мобілізацію 500 тис. новобранців у січні на додаток до 300 тис., яких мобілізували восени минулого року.

Про вірогідність такого сценарію також говорив бригадний генерал юстиції, начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник. За його словами, армія РФ може піти в атаку на сході країни, і Харків зіткнеться з ще одним наступом. Групи з десяти-двадцяти російських солдатів перетинають кордон, щоб розвідати ситуацію, а Харків знаходиться приблизно за 40 км від кордону РФ.