РФ навесні знову наступатиме на Харків. Про це в інтерв'ю The Guardian розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

За його словами, Росія збирається оголосити про мобілізацію 500 тис. новобранців у січні на додаток до 300 тис., яких мобілізували восени минулого року. І це свідчення того, що президент РФ Володимир Путін не має наміру припиняти війну проти України, а призовники стануть частиною російських наступальних операцій, які росіяни, можливо, проведуть навесні та влітку на сході та півдні країни.

"Ми очікуємо, що вони вестимуть наступ у Донецькій та Харківській областях, а також, можливо, у Запоріжжі, але оборонятимуться у Херсоні та Криму. Саме така кількість чоловіків їм потрібна для такого завдання", - сказав Скибицький, пояснивши, чому розвідка чекає на мобілізацію півмільйона людей.

Скибицький зазначив, що нова хвиля мобілізації у Росії займе до двох місяців. Реалізація планів РФ залежатиме як від оснащення російських резервістів, так і від підтримки ЗСУ із боку західних країн.

"Якщо Росія програє цього разу, Путіна очікує на крах", - підсумував представник ГУР.

Нещодавно бригадний генерал юстиції, начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник в інтерв'ю нідерландському виданню NOS розповів, що РФ наступатиме на Харків, щойно замерзне земля. На підтвердження цього військовий наводить факт, як групи з десяти-двадцяти російських солдатів перетинають кордон, щоб розвідати ситуацію, а Харків знаходиться приблизно за 40 км від кордону РФ.

За інформацією Мельника, як і в лютому цього року, росіяни спробують відрізати Харків від Києва, щоб ЗСУ на Донбасі не змогли просунутися на захід і допомогти столиці.

За даними експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), на початку нового року російські війська можуть відновити наступальні операції на двох основних напрямках - уздовж кордону Харківської та Луганської областей або Донецької області. Є інформація, що російські війська перекидають важку техніку з тилових районів Луганської області до районів, що розташовані біля сьогоднішньої лінії фронту вздовж кордону Харківщини та Луганщини, та перегруповують свої сили вздовж цієї лінії.

Губернатор Харківської області Олег Синегубов розповів, що на будівництво захисних споруд та укріплень із держбюджету до регіону направили 300 млн грн, їх витратять на:

  • вогневі споруди;
  • вогневі бруківки;
  • бліндажі;
  • габіони (габіонні сітчасті вироби у фортифікації - це кузов, набитий землею та камінням і службовець для прикриття людей від куль та знарядь);
  • блоки, бетон, щебінь й арматуру.