На Харківщині цього року зібрали на 60% менше врожаю, ніж минулого року. Заступник голови ХОВА Євген Іванов повідомив, що війна, розв'язана РФ, завдала шкоди всім секторам регіонального агропрому і, зокрема, зерноводству.

Раніше Харківська область була лідером у країні зі збирання зернових. У середині листопада 2021 року аграрії засипали в засіки 4,8 млн. тонн зерна. Цього року у плани втрутилася російська агресія.

За даними Іванова, 2022 року в регіоні зібрано лише 40% торішнього врожаю. Частина області – Куп'янський район, деякі громади Ізюмського та Харківського районів – кілька місяців перебували в окупації. Робота агросектору була практично неможлива. На звільнених територіях роботі селян заважають міни і снаряди, що не розірвалися, які знаходяться на полях. Трактористи вже підривалися неодноразово.

За даними влади, ще одна проблема в тому, що окупанти викрали чи знищили понад 30% сільгосптехніки у Харківській області.

Значної шкоди було завдано і тваринництву.

“У тваринництві також спостерігається значне падіння. Деякі наші підприємства з переробки змогли виїхати до центральної та західної частини України. А ось промислові виробництва важко евакуювати”, – повідомив Іванов.

Багато фермерських підприємств, які раніше були лідерами у виробництві молока та м'яса, частково чи повністю зруйновані внаслідок бойових дій. Як приклад можна навести ферму в Шестаково, де з трьох тисяч корів окупанти знищили дві тисячі. Підприємство зруйноване на 80%.

Фахівці ХОВА фіксують ушкодження всіх об'єктів агросектору. Ця робота не завершена, оскільки через мінні поля та бойові дії немає доступу до всіх територій регіону.