Житель Куп'янська Харківської області розповів про тортури росіян. Показання постраждалого опублікувало Управління СБУ Харківської області.

За даними відомства, через знущання доводилося пройти кожному, хто потрапляв на допити до співробітників ФСБ РФ, які влаштувалися в окупованому місті.

На допитах росіяни вибивали з місцевих жителів імена та адреси учасників АТО, бійців тероборони та громадян із проукраїнською позицією. При цьому загрожували стратою на мінному полі та розправою над сім'ями.

"Мене на першому допиті хвилин 40 били струмом, стріляли в мене чи то з пневматики, чи то з газового, не знаю - я в мішку був... Били битами чи залізними трубами", - розповів чоловік.

За його словами, деяким людям паяльниками випалювали на тілі хрести.

Умови утримання незаконно ув'язнених українців були жахливими, у невеликій камері утримувалося 8 осіб.

"Такі дії російських військ підпадають під ознаки тортур та інших жорстоких, нелюдських або принижують гідність видів поводження та покарання. Про це ясно зазначено в Конвенції ООН проти тортур 1984 року, учасником якої, до речі, є і РФ. Ми робимо все можливе, щоб ідентифікувати кожного, хто причетний до скоєння військових злочинів проти мирного населення України. За кожен злочин обов'язково доведеться відповідати у міжнародних судах", - зазначили у СБУ.

Наразі Службою безпеки проводяться  оперативно-слідчі дії для встановлення усіх мешканців деокупованих територій, які постраждали від тортур рашистів. 

Нагадаємо, у Вовчанську, Куп'янську, Ізюмі та Балаклії, звідки вигнали росіян, знайшли 10 місць для тортур. Як повідомив на брифінгу голова Нацполіції України Ігор Клименко, 6 із 10 катівників були в Ізюмі.

За інформацією Володимира Зеленського, українські військовослужбовці звільнили студентів із Шрі-Ланки, яких російські окупанти тримали у полоні у Куп'янську Харківської області.

За його словами, після звільнення міста правоохоронці знайшли тортури, в яких окупанти знущалися з мирних жителів.