Війська РФ намагаються наступати на Куп'янському напрямку. На цій ділянці фронту, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр, росіяни проявляють активність із кінця минулого тижня.

Вони шукають слабкі місця в українській обороні, активно ведуть штурмові дії в районах Масютівки та Новоселівського, щоб витіснити ЗСУ за річку Оскіл.

Куп'янський район із перших днів повномасштабного вторгнення перебував під окупацією. У вересні 2022 року ЗСУ практично повністю звільнили район під час Харківського контрнаступу. Під контролем військ РФ залишалися тільки 32 населені пункти на сході. З кінця минулого року район став зоною активних бойових дій. Війська РФ постійно робили спроби просунутися в районі смт Дворічна, біля сіл Гряниківка і Масютівка. Але всі атаки успішно відбивалися ЗСУ.

Зараз, за оцінкою Анни Маляр, підвищенням активності на цій ділянці російське командування намагається вирішити два завдання:

  • повернути втрачені позиції;
  • змусити українське командування перекинути туди резерви з інших напрямків.

Ситуація складна, повідомила заступник міністра, але ЗСУ чинять потужний опір, тривають гарячі бої.

Таку ж оцінку ситуації на Куп'янському напрямку дає голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов:

"По Куп'янському напрямку - у нас ідуть бої, ворог веде активні штурмові дії. Це вже не окремі маленькі окремі диверсійно-штурмові групи - це дійсно штурмові дії. Наші воїни стоять на своїх позиціях і проводять дії зі знищення ворога", - заявив губернатор в ефірі нацмарафону.

Він додав, що ворог активізував обстріли території Харківської області - не тільки на Куп'янському напрямку, а й на півночі. За інформацією Генштабу, 16 липня російська артилерія обстріляла 9 населених пунктів у Харківській області. По Харкову завдали три ракетні удари - один по Шевченківському району, два - по Основ'янському.