Депутат Харківської облради відсудив у прокуратури 180 тисяч гривень моральної компенсації. Мова про Альберта Кононенка, який два з половиною роки перебував під слідством.

Рішення про компенсацію ухвалив Ленінський районний суд Полтави.

Суд встановив, що 30 січня 2018 року Кононенко вручили підозру у незаконному заволодінні чужим майном за попередньою змовою та "відмивання" доходів, отриманих незаконним шляхом. 23 лютого 2018 року Кононенка оголосили у розшук. Але через два з лишком роки, 19 травня 2020-го, за постановою прокуратури Харківської області кримінальне провадження закрили через відсутність складу злочину.

Позивач, Альберт Кононенко, вимагав 1,425 млн. грн. – за його словами, таку суму він витратив на адвокатські послуги. Крім того, Кононенко вимагав ще 5 млн. грн. як моральної компенсації. Позивач стверджував, що дії правоохоронців призвели його до моральних страждань, втрати налагоджених зв'язків із сім'єю, друзями та близькими, завдали психологічних травм. Кононенко довелося змінити місце проживання через небезпеку для життя. Внаслідок численних обшуків та допитів стосунки з членами сім'ї були зруйновані. За словами позивача, він втратив можливість забезпечувати сім'ю, втратив авторитет серед оточуючих та виборців, його усунули від виконання обов'язків голови комісії облради та депутата. Також позивач втратив статус особи з інвалідністю другої групи, яку отримав у 2008 році.

Суд визнав вимоги позивача частково. На думку судді, Кононенко не довів, що витрати на правову допомогу були необхідні та неминучі. Суму моральної шкоди суд визнав завищеною та необґрунтованою. Було ухвалено рішення стягнути на користь позивача 180,9 тис. грн. як компенсація моральної шкоди. Ця сума відповідає мінімальній зарплаті за 27 місяців.

Підстави відповідальності за моральну шкоду регламентується ст. 1167 Цивільного кодексу України. У частині другій статті зазначається, що моральна шкода може завдаватися:

  • незаконним засудженням;
  • незаконне притягнення до кримінальної відповідальності;
  • незаконним застосуванням запобіжного заходу;
  • незаконним затриманням;
  • незаконним накладенням адміністративного стягнення як арешту чи виправних робіт.

Інші частини статті передбачають інші види заподіяння моральної шкоди: каліцтво або шкоду здоров'ю, смерть людини, наприклад, близької до потерпілого, і так далі.