У Харкові суд зобов'язав упорядкувати Будинок чаю - пам'ятник архітектури на розі Мироносицької та Каразіна. Позов подавала прокуратура на користь держави в особі облдепартаменту містобудування та архітектури. Власник одноповерхової будівлі, товариство з обмеженою відповідальністю, не провів у ньому ремонт, і у результаті будинок опинився у напівзруйнованому стані. Тепер власник має вирішити питання санітарного та технічного стану будівлі та перевірити пожежну безпеку.

Будівлю на розі Мироносицької та Каразіна, відоме як "Будинок чаю", почали будувати у 1905 році за проектом архітектора Гінзбурга.

Старовинний будинок побудований в стилі модерн: використані декоративна ліпнина, рослинні мотиви, візерункові палітурки, плавні вигини та хвилі. Вважається, що Будинок чаю було збудовано на замовлення шведського консула Адольфа-Густава Мюнха. Створення особняка було з відкриттям представництва у 1909 року, а Мюнх був його власником. За інформацією із відкритих джерел, за часів Другої світової війни Чайний дім служив штабом зі складом. У жовтні 2013 року тут сталася пожежа, але серйозних збитків будівля не зазнала. На той період особняк порожній - у ньому спалахнуло сміття.

Суд також задовольнив ще один позов прокуратури до фізособи, і тепер має бути відновлено ще одну пам'ятку архітектури - двоповерховий житловий будинок на вул. Маршала Бажанова.

Відомо, що там власник квартири на другому поверсі провів реконструкцію балкона з боку головного фасаду, а з двору додав прибудову з окремим входом. Усі роботи проводилися без дозволу Департаменту містобудування та архітектури ХОВА як органу охорони культурної спадщини та суперечить положенням Закону України "Про охорону культурної спадщини", яким заборонено змінювати пам'ятки культурної спадщини, порушувати автентичний вигляд будівель, що мають охоронний статус. І тепер власник має відновити квартиру та приміщення спільного користування у будинку до стану, який був "до початку виконання будівельних робіт".