У мерії розповіли, які вулиці хочуть перейменувати у Харкові. Це 18 вулиць, провулків, в'їздів та спусків, назви яких пов'язані з географією, історією чи культурою РФ. Наприклад, з карти міста зникнуть такі назви, як Брянський, Кабардинська, Московська, Маломосковська, Новомосковська, Старо-Московська, Рязанська, Івана Сусаніна, Челюскінців тощо.

Іван Сусанін – історичний персонаж часів російсько-польської війни 1609-1618 років. Вважається, що в 1613 році він завів у лісову глуш польський загін, який рухався до Костроми, де перебував нещодавно обраний російським царем Михайло Романов. Польські бійці вбили Сусаніна і самі загинули в лісі, не знайшовши дороги до людних місць.

Челюскінці - члени екіпажу пароплава "Челюскін", який у 1933 році вирушив у плавання з Мурманська до Владивостока, але був затиснутий льодами і після п'ятимісячного дрейфу затонув. 104 члени екіпажу провели два місяці на крижині і були врятовані літаками.

І Сусанін, і челюскінці не мали відношення до історії Харкова та України.

Харківська топонімічна група, Центр краєзнавства імені академіка Тронька, Харківська соціологічна мережа та відділ топонімики Харківської міськради підготували свої варіанти нових найменувань із обґрунтуваннями.

1 2 3

Остаточні рішення планують ухвалювати з урахуванням думки городян. Участь в опитуванні можуть взяти громадяни, зареєстровані у Харкові, незалежно від того, де вони зараз, або ж зареєстровані у місті як ВПО.

Приєднатися до обговорення можна за посиланням.

Пропозиції приймаються електронною поштою: renaming@city.kharkov.ua.

Ті, хто не можуть взяти участь в обговоренні в електронному форматі, можуть відвідати районний центр надання адміністративних послуг, звернутися до відповідного спеціаліста та подати свої пропозиції щодо перейменування.

У Харкові вже проведено кілька перейменувань після повномасштабного вторгнення РФ. Нові назви отримали три райони міста, Московський проспект, із назви драмтеатру зникло ім'я поета Олександра Пушкіна.