На Харківщині хочуть перейменувати місто Первомайський. Як розповів мер Микола Бакшеєв, незабаром стартує кампанія щодо вибору нової назви для міста.

Спочатку Первомайський називався Лихачово: полустанок назвали на честь місцевого поміщика, маєток якого розташовувався поблизу. Згодом територія півстанку розширилася, і 1924-го офіційно це вже було селище. У вересні 1929 року з ініціативи селищних активістів тут було організовано артіль, її назвали на честь свята 1 травня. А влітку 1952 року Лихачове перейменували на Первомайський. У 1991 році селище отримало статус міста.

Тепер мешканці можуть надсилати свої пропозиції нової назви. Ці варіанти пройдуть два тури відбору. У другій попадуть найрейтинговіші назви.

Варіанти можна надсилати на адресу міськради й усі офіційні ресурси. Остаточне рішення про перейменування буде ухвалено Верховною Радою.

Напередодні у Первомайській громаді ухвалили рішення про перейменування близько 20 вулиць. Там позбулися Ломоносова, Гагаріна і Докучаєва. Повний список нових топонімів - тут.

Лідером Харківської області з перейменування можна назвати Ізюм. Місто, що пережило російську окупацію, прагне максимально позбутися старих назв, пов'язаних із РФ та Союзом. Так, наприкінці минулого року на засіданні місцевої топонімічної комісії погодили перейменування 22 топонімів та з'явилися вулиці Лондонська, Джохара Дудаєва, Стуса та інші. Пізніше ще перейменували вулиці, тепер уже на честь тих, хто звільнив місто, - 93-ту Холодноярську та 25-ту Січеславську бригади ВСУ. А одна із великих ізюмських вулиць носить ім'я вбитого росіянами дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Також в Ізюмі обирають нову назву для вулиці, де від російської вакуумної бомби загинуло 50 людей. Йдеться про вулицю Первомайську, де прямим авіаударом було вщент зруйновано житловий будинок, у підвалі якого ховалися від бомбардувань люди.