У приміщеннях "Харківгазу" та "Дніпрогазу" вчора, 16 січня, співробітники поліції провели обшуки. Зацікавлені сторони - "Регіональна газова компанія" (РГК), яку пов'язують із підсанкціонованим бізнесменом Дмитром Фірташем, та Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" - виступили із заявами з цього приводу.

Суперечка між зацікавленими ведеться за підприємства, що займаються розподілом газу у регіонах.

У керівництві РДК заявили про спробу рейдерського захоплення "Нафтогазом" облгазів. У НАК у свою чергу повідомили, що все законно: "Харківгаз" та "Дніпрогаз" інтегруються до структури “Нафтогазу”, тому на цих підприємствах змінюють управлінців.

У середині 2021 року Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти Фірташа.

У травні 2022-го Печерський районний суд Києва заарештував та передав до управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) корпоративні права 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем. Кабінет міністрів передав заарештовані активи в управління підприємству "Чорноморнафтогаз". У НАК повідомили, що "Чорноморнафтогаз" відповідно до законодавства ухвалив рішення про зміну менеджменту в облгазах, у тому числі у "Харківгазі" та "Дніпрогазу".

2 вересня 2022 року "Нафтогаз" зареєстрував ТОВ "Газорозподільні мережі України", основним видом діяльності якого зазначено розподіл газоподібного палива через місцеві трубопроводи. До цього 70% газу в країні розподіляли підприємства групи "Регіональна газова компанія".