Харків’ян попереджають про курятину з сальмонелою. За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, 7 грудня було отримано інформаційне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) про те, що у заморожених сирих курячих смужках, які експортувалися з Польщі, виявлено Salmonella enteritidis.
Виробник - Imex Marek-Sala, Sp. z o.o., Poland; вантажовідправник - Krak-Tol Katarzyna i Artur Tolak sp.j., Poland; отримувач в Україні - ТзОВ «ЕКСІМ ФУД», вул. Хмельницького, 10, смт Куликів, Львівська область.
У разі виявлення цього продукту в обігу продавці зобов’язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.
Сальмонели є збудниками гострого кишкового захворювання на сальмонельоз. Вони добре зберігаються у зовнішньому середовищі, особливо високе їх виживання у харчових продуктах. Так, у курячих яйцях сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-х місяців, у замороженому м'ясі – від 6 до 12 місяців, у молоці – 20 днів в умовах холодильника, у вершковому маслі – до 4 місяців.
Часто захворювання виникають в результаті прийому готових страв, інфікованих у процесі кулінарної обробки. Готові страви (порційне варене м'ясо, риба, салат тоще) найбільш часто заражаються сальмонелами при їх обробці на тих самих столах і дошках, де оброблялися сире м'ясо, кури.
Клінічні прояви сальмонельозу коливаються від безсимптомного до тяжких септичних форм. Найчастіше захворювання протікає з ураженням кишечника і супроводжується підвищенням температури тіла до 38-39 °С, загальною слабкістю, болями в животі, нудотою, блюванням і багаторазовим рідким випорожненням. При тяжкому перебігу хвороби спостерігаються зневоднення та інтоксикація організму, порушення тонусу судин, можливий розвиток ниркової недостатності.
Сальмонельоз особливо небезпечний для дітей, людей похилого віку та людей з хронічними захворюваннями.
На початку грудня харків’ян попереджали про небезпечних восьминогів.