Мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю ТСН заявив, що 95% харків'ян, які виїхали, повернуться в місто після перемоги. Відтоку городян, незважаючи на обстріли і відключення світла, за даними мера, немає. Також, посилаючись на власну статистику, Терехов сказав, що 55% харків'ян, які виїхали, планують "повернутися до літа".

Раніше російські джерела поширювали інформацію про те, що на виїзді з Харкова створюються черги з автомобілів. Мер цю інформацію спростовував, оскільки на підтвердження російські джерела наводили кадри 2022 року, коли справді сотні тисяч людей покинули місто. Тоді населення Харкова скоротилося до 400 тисяч (до війни було 1,4 млн).

Відтоді люди масово поверталися в місто. У 2022-2023 роках було чотири хвилі повернення харків'ян.

► Перша хвиля пройшла навесні 2022 року, коли ЗСУ звільнили населені пункти на півночі області, з яких обстрілювали житлові райони Харкова.

► Друга хвиля. У результаті Харківського контрнаступу у вересні-жовтні 2022 року практично вся раніше окупована територія Харківської області була звільнена. Обстріли міста з артилерії припинилися. Харків'яни почали повертатися навіть у найбільш обстрілювані раніше райони, наприклад, на Північну Салтівку. За оцінкою губернатора Олега Синєгубова, населення зросло до 1,1 млн осіб.

► Третя хвиля. Пройшла в районі нового 2023 року. Чисельність населення міста оцінювалася на рівні 1,2 - 1,3 млн осіб.

► Четверта хвиля. Напередодні 1 вересня 2023 року харків'яни поверталися, щоб їхні діти могли навчатися в школах хоча б у комбінованому режимі. Навчальний рік здебільшого проходить онлайн, також у місті працює метрошкола. Нещодавно відкрили нову підземну школу, розраховану на 900 осіб.