У вересні харків'яни активно почали повертатися до міста. Про це сказав голова ХОВА Олег Синєгубов у ході зустрічі із керівником Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудією Амарал.

За його словами, зараз у місті – близько мільйона ста тисяч мешканців. Синєгубов підкреслив, що активне повернення харків'ян додому пов'язане з контрнаступом ЗСУ та звільненням практично всієї території області. Керівник області додав, що навіть у звільнених населених пунктах залишається багато людей, які не планують їхати, незважаючи на руйнацію та відсутність комунікацій.

Перше масове повернення харків'ян було у травні, коли ЗСУ також звільнили деякі населені пункти на півночі області та відсунули росіян далі до їхнього кордону. Тоді до міста поверталося щодня по 2000 осіб, незважаючи на безперервну загрозу обстрілів. Зараз же харків'яни їдуть додому навіть у "найнебезпечніші" райони на кшталт Північної Салтівки. Про це говорить той факт, що на Північну Салтівку вирішено було пустити маршрут громадського транспорту на численні прохання мешканців.