У Харкові з'являться нові пункти обігрівання. Як повідомили у прес-службі мерії, їх відкривають "Харківські теплові мережі" у своїх філіях.

Наприклад, у Основ'янському районі під один із пунктів пристосували гараж: утеплили металеві двері, зачинили оглядову яму, встановили лавки й буржуйки, які зробили із старої труби теплотраси. Цей пункт розрахований на 100 осіб, тут можна випити чай та зарядити телефон. Як повідомили тепловики, під час минулих блекаутів люди вже користувалися пунктом.

За інформацією ХТС, аварійні бригади чергують тут цілодобово. Питну воду в баках змінюють раз на три дні. Дрова підсушують на радіаторах центрального опалення. Буржуйки протоплюють, щоб перевірити тягу.

В одному з пунктів у Ново-Баварській філії, розрахованому на 60 людей, є невелика кухня з електроплитами, запаси чаю, печива та засобів гігієни, встановлені генератор та автомобільний акумулятор. Якщо кількість місць необхідно збільшити, на пункті передбачили дерев'яні піддони. Люди можуть приходити сюди зі своїми матрацами й карематами.

Заступник технічного директора КП "Харківські теплові мережі" Олексій Лука розповів, що всього містом готується 80 таких пунктів обігріву, але для тривалого проживання та ночівлі вони не пристосовані.

На кожному пункті є табличка, знайти його нескладно. Тут персонал допоможе розміститися та скористатися всіма послугами.

Як пояснили в ХТС, людям у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або перебувають під дією психотропних речовин вхід до такого пункту заборонено.

Пункти обігрівання "Теплий хаб" для харків'ян відкриває "Харківський єврейський благодійний фонд Хесед - Шааре Тиква" у Київському та Салтівському районах міста. Тут можна і зігрітися у разі тривалої відсутності електроенергії, і зарядити свої гаджети, і отримати психологічну допомогу. Адреси пунктів - тут.

А на спеціальному сайті nezlamnist.gov.ua є карта "Пунктів Незламності", зараз у Харкові їх близько 30. Кожен без проблем може знайти найближчий до свого будинку пункт. Як повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, такі пункти обігрівання працюватимуть при адміністраціях, школах, дитячих садках, будівлях ДСНС та на АЗС. По всій країні вже обладнано понад 4 тис таких пунктів.