Росія може спробувати розпочати великомасштабний наступ у перші місяці 2023 року, у тому числі – на кордоні Харківської та Луганської областей. Про це свідчать експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 13 грудня, що такі показники, як зусилля Росії щодо мобілізації, оголошення про заклик на військову службу та пересування важкого озброєння, говорить про те, що РФ може готуватися до великомасштабного наступу у січні-лютому 2023 року.

"Заява Кулеби узгоджується з давньою оцінкою ISW про те, що в зимові місяці темпи операцій з обох сторін прискоряться, і що погодні умови, ймовірно, сприятимуть наступальним операціям", - йдеться у повідомленні експертів Інституту вивчення війни.

Зазначається, що на початку 2023 року російські війська можуть відновити наступальні операції на двох основних напрямках — уздовж кордону Харківської та Луганської областей або в Донецькій області. Є інформація, що російські війська перекидають важку техніку з тилових районів Луганської області до районів, що розташовані біля нинішньої лінії фронту вздовж кордону Харківщини та Луганщини, та перегрупували свої сили вздовж цієї лінії. Похолодання у цьому районі дозволило ґрунту затвердіти, що може створити умови для збільшення темпів наступальних операцій. Російські сили, що звільнилися в результаті відходу з правого берега Херсонщини, передислоковані в різні райони Донбасу та посилені мобілізованими резервістами.

Крім того, російські сили можуть сподіватися розпочати наступ у західній частині Донецької області. За оцінками ISW, росіяни прагнуть завершити захоплення усієї Донецької області. Однак, незважаючи на потенціал для нових наступальних операцій, експерти Інституту вивчення війни продовжують вважати, що боєздатність Росії залишається зниженою і малоймовірно, що російські війська зможуть захопити стратегічно важливу територію в найближчі місяці.

На думку голови Луганської ОВА, росіяни справді можуть готувати наступ лінією кордону Харківської та Луганської областей, тобто в районі Куп'янська, бо стягнули дуже багато сил у район Сватового, створили велику кількість мінних полів та збудували підземні укріплення. Але, за даними Сергія Гайдая, ЗСУ просуваються вперед, долаючи щільну оборону супротивника. У свою чергу, в ХОВА заявили, що хоча Куп'янськ постійно обстрілюється з РСЗВ і систем С-300, але перейти в наступ ЗСУ противнику не дозволять. За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, в області продовжується будівництво фортифікаційних споруд. ЗСУ тримають позиції та ведуть контрбатарейну боротьбу.