Незважаючи на війну, фахівці досі рекомендують тримати 25% своїх заощаджень саме у нерухомості. Про це повідомляє "Стройобзор" із посиланням на експертів порталу SoftLoft.

Що стосується ситуації в Харкові, то, як повідомляють фахівці, харків'яни, які інвестували в нерухомість раніше, мають фінансову можливість пережити це лихоліття, здаючи квартиру в оренду, хоча б з мінімальним доходом.

Сьогодні ціни на продаж знизилися на 10-30%, більше подешевшав старий фонд. Це не надто суттєве зниження за такої ситуації, якщо до всього іншого враховувати падіння гривні та курс долара на рівні 35 гривень. Але є й пропозиції, у яких ціну знижують суттєво. Як правило, це відбувається в тих ситуаціях, коли власник не збирається повертатися до України чи безпосередньо до Харкова та вирішує вивести усі капітали. Тоді зниження може сягати і 50%. Але це точно не тенденція.

Більшість власників заморозила продажі, незважаючи на ризик руйнувань та втрати нерухомості. Харків'яни відмовилися продавати квартири та чекають найкращих часів, чекають на перемогу та відновлення, чекають, коли покупці будуть готові платити, а не просто викуповувати квартири за копійки. Втратив у ціні найменше бізнес-клас. Власники або залишали колишні ціни і за необхідності готові були торгуватися на місці, або просто знімали об'єкти з продажу. Економ-клас без ремонту просів якраз на 50 – 55%. Вторинне житло, якщо розглядати однокімнатні квартири у хрущовках, у середньому подешевшало на 20%. Раніше була середня ціна $800-1000/м2, зараз від $630/м2.

"Більшість вважає, що поки є квартира, можна протриматися під час війни, здаючи її в оренду — гроші хоч і невеликі, але будуть. Зараз цей актив не приноситиме суттєвих доходів, але дозволить пережити важкий час. А після війни поки не відбудеться відновлення житлового фонду, яке триватиме близько двох-трьох років, зростання попиту на житло дозволить заробити”, - вважають фахівці.

Вони зазначають, що сьогодні краще зачекати.

"Нерухомість після перемоги поверне свою цінність. Буде і дефіцит площ, і великий інтерес інвесторів у Харкові", - кажуть експерти.

Нагадаємо, у Харкові знову можна оформити земельні ділянки.