Звільнено заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого, який має російський паспорт. Вчора, 14 лютого, його зняли з посади на сесії обласної ради. Мальований обирався від партії "Опозиційна платформа - За життя". Влітку 2022 року цю партію було заборонено на території України.

До голосування Мальований написав заяву про складання депутатських повноважень. Депутати задовольнили її: за було 77 голосів. Потім 79 депутатів проголосували за зняття Мальованого з посади заступника голови облради.

Мальований обіймав посаду заступника з 25 листопада 2021 року. Після його звільнення у голови облради залишилося два заступники - Валерія Мураєва та Тетяна Біловол.

До початку повномасштабного вторгнення народний депутат Ірина Фріз заявила про наявність у Мальованого російського паспорта. Сам депутат облради своє подвійне громадянство заперечував. Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко попросила СБУ ще раз перевірити громадянство свого заступника, який, за її словами, перед призначенням проходив спецперевірку.

У липні 2022 року Єгорова-Луценка ініціювала усунення Богдана Мальованого з посади. За інформацією Державного бюро розслідувань, Мальований у 2014 році в Севастополі отримав паспорт громадянина РФ, посвідчення водія та податковий номер, який потрібен, зокрема, для сплати податків у РФ.

Мальований заявив, що він громадянин України, нікуди не втікав 24 лютого, продовжував працювати, пише KHARKIV Today. Проект рішення щодо свого усунення він назвав незаконним: за версією депутата, зазначена причина звільнення не передбачена існуючою нормативною базою. Щоб не допустити ухвалення незаконного рішення, повідомив Мальований, він самостійно написав заяву про звільнення з посади.

Окрім Мальованого, на сесії облради 14 лютого склали повноваження ще п'ятеро депутатів:

  • Олександр Ткаченко (Блок Кернеса "Успішний Харків")
  • Олег Гуревич (Блок Кернеса "Успішний Харків")
  • Каріна Кирієнко (Блок Кернеса "Успішний Харків")
  • Микита Шенцев (ОПЗЖ)
  • Валерій Власов (ОПЗЖ).

Торік у грудні від мандату депутата обласної ради відмовився Володимир Скоробагач.

У Харківській обласній раді залишилося 110 депутатів із 120-ти.