На Харківщині під час окупації розстріляли харківського письменника Володимира Вакуленка. У прокуратурі встановили двох підозрюваних.

Труп письменника виявили у масовому похованні в Ізюмі після звільнення міста. Могили позначили однаковими дерев'яними хрестами. На багатьох могилах замість імен зазначили номери. Із поховання витягли понад 450 тіл чоловіків, жінок та дітей. Тіло Володимира Вакуленка знайшли під номером 319. Труп ідентифікували за допомогою експертизи ДНК.

У вбивстві Вакуленка слідчі підозрюють двох російських військових, які служать у 4-й роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву ЛНР 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ.

Обидва народилися у Луганську. Один підозрюваний - 33-річний чоловік - командир роти з позивним "Лев", інший - його підлеглий, кулеметник на прізвисько "Удод".

За даними слідства, у 2022 році обидва підозрювані перебували в окупованому на той момент селі Капітолівка Ізюмського району. Вони дізналися, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій РФ. 22 березня 2022 року військові приїхали до його будинку та провели обшук. Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Їх відвезли до розташування російських військ. Вакуленко росіяни намагалися схилити до співпраці з окупаційною владою. Письменник відмовився. Військові змусили його зняти одяг, щоб знайти на тілі татуювання з українською символікою. Письменник знову відмовився. Його разом із сином відпустили. Але вже за два дні, 24 березня, російські військові повернулися та знову затримали письменника. Вони забрали рюкзак Вакуленка із шевронами ЗСУ та "Азов". Цей рюкзак чоловік носив під час окупації демонструючи проукраїнську позицію.

"Лев" наказав кулеметнику "Удоду" застрелити письменника. "Удод" убив письменника з пістолета Макарова.

Підозрюваним інкримінують вбивства ще трьох мирних жителів. Серед них – колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські військові затримали у лісі, коли ті збирали шишки, щоб нагріти самовар та приготувати чай.

Затриманих посадили у льох у антисанітарних умовах, без світла. Їх постійно били ціпками. Одному із затриманих було 76 років, він ледве пересувався.

Після жорстоких тортур російські військові відвезли затриманих у ліс у Капітолівці. “Лев” наказав “Удоду” застрелити людей. Експерти становили, що двох людей убили з пістолета Макарова. Третього постраждалого окупанти забили на смерть.

Свідки розповіли, що “Лев” сам заявляв про причетність до вбивств. При цьому він повідомив, що "сам боїться вбивати", тому особисто жертв не вбивав.

Встановлено, що підозрювані знущалися з інших мирних жителів. Одній людині вони силоміць засунули до рота одну гривню. Вони заявили, що якщо чоловік витягне гривню з рота, його розстріляють. Чоловіка спочатку тримали у льоху, потім відпустили.

Слідство продовжується. Вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук. За статтею 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни) їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Загиблий письменник Володимир Вакуленко

Підозрювані у вбивстві письменника та ще трьох мирних жителів