В Ізюмі на Харківщині російський солдат розстріляв беззбройного лікаря. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Відомо, що 26-річний контрактник із Дагестану Ахмед Дудуєв брав участь у захопленні населених пунктів Харківської області. 7 травня 2022 року він зі зброєю зайшов до приміщення паталогоанатомічного відділення міської лікарні Піщанської Богоматері в Ізюмі. Там були троє беззбройних медиків, одягнених у цивільне, один із них - 70-річний судмедексперт, який після тяжкої хвороби втратив ногу.

За інформацією облпрокуратури, дагестанець назвав себе "племінником Кадирова" (глава Чечні - SQ) і розпочав розмову, під час якої один із лікарів пояснив йому, що перебування збройних сил РФ на території України - незаконне та запитав окупанта "Хто вас сюди кликав?". Після цього російський солдат почав поводитися агресивно. Він кілька разів ударив чоловіка по обличчю і вистрілив у стелю. Злякавшись пострілів, лаборантка вибігла надвір. Дагестанець наказав лікареві-патологоанатому повернути її. Один з чоловіків вийшов, і в цей час солдат застрелив 70-річного чоловіка, що залишився.

Військовому злочинцю повідомили про підозру за ч. 2 ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

Це не перший росіянин, який обвинувачується у скоєнні злочину в Україні, особу якого встановили силовики. Так, ідентифікований військовий, який стріляв з кулемета машиною з подружньою парою. Завдяки радіоперехопленню встановлено, що у телефонній розмові з дружиною підозрюваний, сміючись у слухавку, сказав: "Я людину сьогодні вбив". Стрілком виявився 26-річний москвич Клим Кержаєв - старший лейтенант, командир 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії РФ. Йому повідомлено про підозру за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Покарання за цією статтею - позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.