У Харкові збирають гроші на відновлення будівлі Короленка, яка навесні потрапила під обстріл.

Бібліотека Короленка є одним із символів Харкова, її колекція книг відноситься до найбільших у країні.

Бібліотеку обстріляли 13 березня. Були зруйновані вікна та двері будівлі, почала сипатися стеля, знищена система опалення. Пошкодження отримали два книгосховища, головний корпус, а також рояль, на якому грав російський композитор Сергій Рахманінов.

Для реставрації фасаду бібліотеки та ремонту книгосховищ необхідно 128 млн. грн.

У всій будівлі зруйновано значну частину вікон, майже зруйновано світловий ліхтар над атріумом, який був прикрасою даху бібліотеки. - зруйновано систему опалення бібліотеки", - повідомила в ефірі "Українського Радіо" директор бібліотеки Наталія Петренко.

Пошкодження внаслідок обстрілу негативно впливають на книжкові фонди.

"Порушено і температурно-вологісний режим, і світловий, і санітарно-гігієнічний, і охоронний. у фондах", – каже Наталія Петренко.

У бібліотеці лишається працювати 30% колективу. Бібліотекари намагаються зберегти книжковий фонд.

"Ми намагаємося інспектувати бібліотеку: співробітники бібліотеки приходять та перевіряють стан книг. Доля бібліотеки – це дуже важливе питання, нам потрібно зберегти його для майбутніх поколінь", – каже Петренко.

На сайті Міністерства культури є інформація про збирання коштів. На відновлення бібліотеки зібрано понад 20 000 грн. Однак, це незначна частина від необхідної на ремонт суми.

3ff57aa03a767a49 879f6d5db8acab4a 38811c0d4cb5dfc9

Бібліотека Короленка була заснована у 1886 році. Одна з будівель бібліотеки, побудована за проектом відомого харківського архітектора Олексія Бекетова у 1901 році, є пам'яткою архітектури.

1922 року бібліотеці було присвоєно ім'я російського письменника українського походження Володимира Короленка. На нетривалий час Короленко відвідував Харків.

Фонд бібліотеки містить 7 мільйонів екземплярів книг, журналів, газет. У бібліотеці зареєстровано 55 тисяч читачів.

Фото "Суспільне"