Харківська державна наукова бібліотека імені Короленка, будівля якої постраждала від російського обстрілу, може втратити свої книги. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП), де оголошено збирання коштів на відновлення знаменитої бібліотеки.

Бібліотека Короленка потрапила під удар 13 березня. Зараз у будівлі розбиті вікна, пошкодження отримали два книгосховища, головний корпус та автентичний рояль. Книжкові фонди нині в бібліотеці не пошкоджені, але через порушення температурного режиму це може статися. Також у будівлі пошкоджено вітражі.

Харківська державна наукова бібліотека імені Короленка – найбільша бібліотека Харкова, друга за обсягами книгофондів в Україні після Національної бібліотеки імені Вернадського. Обсяг фондів бібліотеки складає 7 мільйонів екземплярів документів різними мовами. Це фонд національного значення, а також хаб цифрової освіти у Харкові. Бібліотека пережила період радянських репресій, Другу світову війну, розруху дев'яностих. Її читачами були визначні вчені, лауреати Нобелівської премії, письменники, художники, громадські діячі. На сайті Мінкульту на відновлення бібліотеки збирають суму 128 млн грн. Туди увійде реставрація вікон, книгосховищ, фасаду будівлі та старовинного роялю. Зазначається, що 8 млн. грн. з цих коштів піде на проведення науково-проектних робіт, які визначать повний обсяг робіт, необхідних для відновлення будівлі. Кожен може долучитись до допомоги, відправивши бібліотеці хоч одну гривню. А ще можна стати патроном будівлі та суттєво допомогти у відновленні, подробиці – за посиланням.

Харківська область є сумним лідером за кількістю зруйнованих чи пошкоджених військами РФ пам'яток культури. Про це ще влітку під час візиту до Харківської області розповів міністр культури Олександр Ткаченко. У місті та області на той час налічувалося 109 пошкоджених пам'яток культури. Усього ж в Україні станом на 26 жовтня МКІП верифікувало 552 епізоди пошкоджень і руйнувань. З них – 171 пам'ятник, 146 об'єктів цінної історичної забудови, 58 монументів та витворів мистецтва, 44 музеї. Все це дозволяє говорити про те, що Росія не просто веде війну проти України, а й вчиняє культурний геноцид, як робила це неодноразово, наприклад, у Сирії, коли історичний центр міста Алеппо, що входить до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, зазнав серйозних руйнувань. Тоді, 2016 року, на екстреному засіданні Радбезу ООН США звинуватили Росію у варварстві.