За рік квартири у харківських новобудовах економ-класу подорожчали на 30%, але у доларах ціни подешевшали. Про це повідомляє Стройобзор.

До війни, у січні 2022 року, квадратний метр у новобудовах економ-класу коштував у середньому 16 700 грн. У лютому 2023 року квадратний метр у новобудовах цього класу коштує 21 500 грн. Враховуючи зростання валюти з 30 до 40 гривень за долар за рік, можна дійти висновку, що у доларах ціни на квадратний метр знизились з 556 до 537 за квадратний метр.

На ринку нерухомості Харкова найбюджетніші новобудови відносяться до економ-класу. Даний вид житла до війни був дуже популярний серед молодих пар, студентів та інвесторів, які надалі здавали квартири в оренду. Найдешевші новобудови Харкова, як правило, розташовані в спальних районах на околиці міста. Найчастіше їх зводять за однотипним рішенням, керуючись державними нормативами будівництва житлових будинків.

Переглянути онлайн-графіки за класами житла можна за посиланням. Щодо районів міста, то найдорожчий квадратний метр у Харкові – в районі Наукової та Ботсада (близько 46 тисяч гривень за квадратний метр), а найдешевший – у районі окружної (15 500 гривень за квадратний метр).

Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Харкові станом на грудень 2022 року склала 4369 гривень, тобто трохи більше 100 доларів. Порівняно з груднем 2021 року ціни на оренду "однушок" у Харкові просіли на 50%, це найбільший показник по Україні.