Після війни населення Харкова може зрости до 2 – 2,5 мільйонів осіб. Про це під час прес-конференції, присвяченій створенню нового генплану міста, сказав мер Ігор Терехов.

За його словами, міська влада розраховує в майбутньому на населення Харкова у 2-2,5 мільйона людей разом зі студентами. Як зазначив британський архітектор Норман Фостер, який бере участь у розробці Генплану, після відновлення Харкова місто може стати соціальним магнітом, що зумовить зростання населення.

Норман Фостер – знакова постать у сучасній британській архітектурі. Його роботам властиві масштабні відкриті простори, розмаїття скла та металу, багатофункціональність. Норман Фостер тісно пов'язаний з розвитком архітектури у стилі «хай-тек» та раннім впровадженням енергоефективних будівельних технологій. Зокрема, саме він з 2009 року і до смерті Стіва Джобса працював над дизайном штаб-квартири Apple – Apple Park у Каліфорнії (США).

На даний момент, за даними ХОВА, у Харкові мешкає близько 1,1 мільйона людей. За словами Олега Синєгубова, на початку війни, коли основна маса мешканців виїхали з міста, у Харкові залишалося лише 200-300 тисяч мешканців. Дві хвилі повернення до міста сталися навесні, після звільнення північних передмість, а також восени, після контрнаступу ЗСУ в області. На початку 2022 року у Харкові проживало 1,42 млн осіб, у всій Харківській області – 2,6 млн мешканців.