Харківські нацгвардійці збили російський літак 13 лютого у битві за Бахмут бійці вразили Су-25.

Су-25 (“Грач”) – радянський штурмовик, розроблений ще 1970-х. Призначений для безпосередньої підтримки сухопутних військ над полем битви та знищення об'єктів із заданими координатами. Знаходиться на озброєнні деяких пострадянських держав, країн Африки та Азії. Неодноразово застосовувався у різних війнах – в Афганістані, Іраку, Анголі, Абхазії, Карабаху, Конго, Ефіопії, Сирії, Україні та інших.

Літак збив підрозділ ПЗРК "Перун" 3-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України "Спартан". Су-25 завдав ударів по позиціях українських військ та населених пунктів. Штурмовик "приземлився" з першого пострілу, доля пілотів невідома. Ціль вразив гвардієць термінової служби старший солдат Максим Балута, який на початку війни, 6 березня, збив російський літак у Харківській області.

За неповний місяць підрозділом ПЗРК бригади "Спартан" було збито п'ять повітряних цілей у районі Бахмута.

На Харківщині працюють сили ППО, озброєні зенітно-ракетними комплексами "Бук М1". За даними на кінець минулого року, лише одна батарея Ярослава Мельника збила 11 російських літаків, а батарея Сергія Щербака збила 15 літаків.

Бійцям ППО допомагають артилеристи. Екіпаж самохідної артустановки 8 лютого на Харківщині знищив на землі вертоліт Мі-24 "Крокодил".

З початку повномасштабного вторгнення українські сили оборони знищили 298 літаків та 286 вертольотів противника.