Сотні харків'ян записалися до нових штурмових бригад. Як розповів "Українському Радіо Харків" представник Нацгвардії Олексій Костін, серед охочих подати заявку до "Гвардії наступу" в області є люди різних професій.

Так, на 10 лютого на сайті МВС було близько 7 тис. заяв з усієї України; із Харківської області надійшло приблизно 300 заявок - переважно від мешканців області.

За словами Костіна, до складу гвардії хочуть потрапити й жінки. Наприклад, кілька днів тому прийшли двоє. Вони мають певний медичний досвід, тож кандидатки вже проходять підготовку. Також жінки йдуть у кухаря та зв'язківці.

Подати заявку до "Гвардії наступу" можна не лише на сайті МВС, а й у ЦНАП, де є представники бригад прикордонної служби, поліції та НГУ. В області працюють п'ять таких центрів, вони відкриті у:

  • Красноград;
  • Богодухові;
  • Лозовий;
  • Змієві;
  • Мерефі.

Там охочі можуть поговорити із представниками бригади. З 14 лютого також можна подати заявку в Центральному ЦНАПі Харкова та в центрах адмінпослуг Київського та Індустріального районів.

Кого беруть у штурмові бригади й умови служби

Як пояснив Олексій Костін, беруть не всі поспіль. З кожним кандидатом проводиться бесіда, потім проводиться військово-лікарська комісія, перевіряється фізична витривалість. Наприклад, для розвідки передбачені одні випробування, а мінометників - інші; головне - вчитися стріляти.

Усі, хто вступає на службу до бригад "Гвардії наступу", мають такі ж пільги та гарантії, як і бійці ЗСУ. Військові можуть піти на контракт або з мобілізації.

Про те, що у Харкові та по всій Україні набирають добровольців у штурмові бригади "Гвардії наступу", стало відомо на початку лютого. До 1 квітня планується сформувати бригади "Азов", "Спартан", "Рубіж", "Червона калина", "Сталевий кордон", "Кара-Даг", "Лють" та "Буревій".

Як харків'янам та жителям області приєднатися до гвардії, можна дізнатися тут.