Росія може знову спробувати захопити Харків. За даними видання Bloomberg, поновлення наступу на харківському та інших напрямках обговорюється в колах, близьких до Кремля.

Побудову чергових "наполеонівських планів" стимулювала мобілізація, що нещодавно оголошена в РФ. Указ про мобілізацію російського президента Володимира Путіна підписав 21 вересня. У своєму відеозверненні він зазначив, що війська РФ ведуть бої на фронті завдовжки 1000 кілометрів.

Цей показник фігурував у мові заради червоного слівця. За даними Генерального штабу ЗСУ, втрати військ РФ на території України просто катастрофічні – понад 58 тисяч убитих станом на 28 вересня. Слід враховувати, що на кожного "двохсотого" припадає по три-чотири поранених бійця, які або тимчасово, або назавжди вибувають з ладу. Тобто фактичний спад особового складу значно перевищує кількість убитих. А це означає, що армія агресора зараз може відчувати найжорстокіший дефіцит живої сили і не здатна вести ефективні бойові дії на фронті значної протяжності. Що, власне, продемонструвала Харківська наступальна операція. Підрозділи ЗСУ не просто успішно наступали, а звернули противника в панічну втечу, про що свідчить величезна кількість покинутої військової техніки (понад 200 одиниць) та боєприпасів. Якщо для захоплення, наприклад, стратегічно важливого з погляду битви за Донбас міста Ізюму росармії знадобився місяць найжорстокіших боїв, то для звільнення цього міста та ще десятків населених пунктів на Харківщині ЗСУ знадобилися лічені дні.

Часткова мобілізація, під яку, за даними міністра оборони РФ Сергія Шойгу, підпадають 300 тисяч людей, покликана залатати дірки в лавах окупаційних сил і, за версією близьких до Кремля військових оптимістів, переламати перебіг військової кампанії. Серед великих міст, на які можуть направити удари росвійська, крім Харкова називається Одеса. А на шляху до Одеси окупаційним силам доведеться поборотися і за обласний центр Миколаїв – обійти його навряд чи вдасться.

Однак, за версією Bloomberg, поки що немає жодних ознак, що 300 000 мобілізованих військовослужбовців РФ, погано навчених і не особливо мотивованих, зможуть змінити ситуацію на полі бою. Військові аналітики, залучені виданням, припускають, що мобілізованих швидше за все вистачить лише для уповільнення просування військ ЗСУ.

Низький рівень мотивованості особового складу може повністю нівелювати його здавалося б високу чисельність. Оголошення часткової мобілізації не викликало ура-патріотичної ейфорії у самій РФ. У різних містах країни проходять антимобілізаційні демонстрації, а на кордонах вишикувалися гігантські черги з потенційних призовників, які бажають залишити країну. Зокрема, з 26 вересня у прикордонних КПП по всій Грузії збільшено кількість митників, усі пункти працюють у цілодобовому режимі. На прикордонних пунктах охочі виїхати з РФ стоять у чергах по кілька діб.

Значну роль у ситуації на українському фронті може відігравати позиція країн західної коаліції. Як показали вересневі операції ЗСУ, українські сили оборони укомплектовані дуже якісним особовим складом, але для нарощування переваг частинам необхідно ще більше сучасного озброєння.

Bloomberg зазначає, що офіційний Київ закликає своїх союзників збільшити постачання озброєнь і боєприпасів, включаючи танки, ракети більшої дальності та бойову авіацію. Але, пише видання, США і Європа поки обережні в питанні розширення асортименту озброєнь, що поставляються.