У Харкові затримали керівників двох благодійних фондів, які продавали ухильникам виїзд за кордон через систему "Шлях". Їм інкримінують отримання хабарів, повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Встановлено, що в червні ділки за 5 000 доларів обіцяли "клієнтам" оформити їх як волонтерів і, вплинувши на чиновників, внести дані в систему "Шлях" для перетину ними кордону.

Система "Шлях" дозволяє чоловікам призовного віку, які займаються волонтерством, під час воєнного стану перетинати кордон. За кордоном можна перебувати місяць.

Правоохоронці 11 липня затримали керівників благодійних організацій під час отримання траншу від клієнта в розмірі 2000 доларів. До цього чоловік уже передав ділкам 1000 доларів.

Фігурантам інкримінують одержання хабара (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 КК України). Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Встановлюються також інші люди, які можуть бути причетні до схеми.

У квітні 2023-го Харківська область виявилася одним із лідерів за кількістю чоловіків, які виїхали за кордон за системою "Шлях" і не повернулися.

fd230e123d1e7f982d335