У Харкові за хабарі оформлювали інвалідність. "Клієнтами" зловмисників переважно були чоловіки, які мали намір ухилитися від військової служби та отримати можливість виїзду за кордон. Також були особи, які прагнули безпідставно отримувати пільги та виплати, що призначаються особам з інвалідністю. СБУ викрила та блокувала цю протиправну схему.

За словами спікера управління СБУ в Харківській області Владислава Абдули, організаторкою оборудок була 50-річна співробітниця Обласного центру медико-соціальної експертизи. За гроші вона організовувала процес медичного супроводження "клієнтів" у профільних медичних установах області, а також оформлення відповідної документації комісіями МСЕК.

В окремих випадках зловмисниця забезпечувала оформлення статусу інваліда "під ключ" - із видаванням посвідчення. В цьому випадку замовнику взагалі не потрібно було відвідувати лікарів - документи фальсифікувалися у повному обсязі.

Вартість послуг становила від 2 до 5 тисяч доларів США залежно від терміновості і "складності" оформлення. За попередніми оцінками, цією  протиправної схемою могли скористатися понад 200 осіб.

Співробітники СБУ затримали організаторку під час отримання від однієї з замовниць частини суми - 1 тис доларів США.

Під час обшуків за місцем роботи, вдома та в автомобілі фігурантки виявлено фальсифіковану медичну документацію, а також понад півмільйона гривень.
Організаторці повідомлено про підозру за ознаками ч. 2  ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).

1 2 3