У Харківській області збит російський безпілотник. Про це повідомив начальник Харківського гарнізону, бригадний генерал Сергій Мельник.

З його слів, безпілотник збили бійці 40-ї окремої артилерійської бригади вчора, 12 березня, у Чугуївському районі. Судячи з зовнішнього вигляду, зазначив генерал, безпілотник, швидше за все, кустарного виробництва. Він ніс протитанкову гранату.

Це не вперше, коли Харківську область росіяни намагаються атакувати "кустарними" безпілотниками. У листопаді 2022 року подібний і збивати не довелося – він упав сам. Тоді росіяни "прикрасили" апарат червоним написом "СРСР". Але як розпався Радянський Союз, так і безпілотник не вижив.

Як зазначили військові аналітики у матеріалі The Washington Post, Росія та Україна ведуть першу у світі повномасштабну війну безпілотників. У попередніх конфліктах безпілотні літальні апарати зазвичай використовувалися однією стороною для виявлення і поразки цілей противника. Наприклад, дрони застосовувалися в операціях США в Афганістані та на Близькому Сході. Тепер безпілотники інтегровані в кожен етап бойових дій. Це війна, яка часто ведеться на відстані, але дрони дають можливість бачити та атакувати один одного, при цьому не наближаючись до супротивника.

Саме дрони відіграли важливу роль у вересневому контрнаступі ЗСУ у Харківській області. Докладніше про це – у нашому матеріалі.