Скеровано до суду обвинувальний акт щодо ексначальника управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Дудіна судитимуть за:

  •     державну зраду,
  •     самовільне залишення військової частини або місця служби,
  •     непокору.

Що встановило розслідування

Дудін знав, що 24 лютого РФ вторгнеться на територію України і вів підривну діяльність. В Офісі генпрокуратури зазначили: екс-очільник харківського СБУ був упевнений, що РФ доб'ється успіху і "розраховував на поблажливе ставлення до себе з боку окупаційної влади Росії"

Дудін у перші дні вторгнення спробував усунути голову ХОВА, щоб захопити владу в регіоні. Він поширював неправдиву інформацію в ЗМІ, щоб дестабілізувати ситуацію в Харкові та області.

Екс-начальник харківського СБУ перешкоджав захисту регіону і віддав наказ особовому складу СБУ покинути Харків. Після цього росіяни могли б отримати доступ до зброї та боєприпасів, які зберігалися в адмінбудівлі СБУ в Харкові.

І мер міста Ігор Терехов, і голова ХОВА Олег Синєгубов неодноразово заявляли в інтерв'ю у 2022 році, що в перший день війни Дудін намагався усунути їх від влади. Зокрема, за наказом Дудіна мера і губернатора вивели з кабінету в будівлі обладміністрації, після чого було зроблено фото порожнього кабінету. Його запостили в соцмережі, що створило ілюзію, нібито керівництво міста та області втекло.

Романа Дудіна звільнили з посади голови СБУ Харківської області після візиту до Харкова президента Зеленського в травні 2022 року. А у вересні Дудіна заарештували. Йому загрожує довічне ув'язнення.

У Генпрокуратурі нагадали: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.