Аграрії Харківської області розпочали посівну кампанію. В обласній військовій адміністрації повідомили, що польові роботи розпочалися у Лозівському, Красноградському, частково Куп'янському, Харківському та Чугуївському районах області. Аграрії засівають ярий ячмінь, горох, яру пшеницю та овес.

За минулий тиждень, з 3 по 9 квітня, сільгосппідприємства засіяли майже 9,5 тисячі гектарів. Загальна площа посівів на даний момент складає 13,7 тис. га.

Заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов зазначив, що цього року погодні умови дозволили розпочати посівну майже на два тижні раніше, ніж у попередніх сезонах.

Першими у поля вийшли аграрії Лозівського району. Тут уже засіяли 2,8 тис. га, або 22% призначених для посіву площ.

Трохи гальмують польові роботи дощі, оскільки ґрунт перетворюється на бруд. Коли дощі закінчаться, польові роботи значно прискоряться.

Голова ХОВА Олег Синегубов повідомляв, що навесні 2023 року засіють лише 40% полів. За підсумками року планується зібрати врожай на торішньому рівні. 2022 року в регіоні зібрали 1,9 млн тонн зерна – це 40% урожаю 2021 року, коли зібрали 4,8 млн тонн. Скорочення збирання зернових не створило дефіциту хліба. Торік урожай дозволяв навіть продавати зерно за кордон.

Задіяти всі поля не дозволяє мінна небезпека. Для повного розмінування Харківської області, за оцінками фахівців, знадобиться щонайменше десять років. Розмінування силами ДСНС та сертифікованих операторів проводиться не так швидко, щоб очистити всі поля у стислий термін. У ДСНС повідомили, що в області почали діяти "чорні сапери", які проводять розмінування нелегально.