У Харківській області за кілька кілометрів від лінії фронту почали будувати другу лінію оборони. 12 березня на одному з напрямків начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов показав новий взводний опорний пункт, що будується, пише "Думка".

Синєгубов розповів, що перша лінія оборони - це ті місця, де безпосередньо перебувають військові. Третя лінія оборони в Харківській області вже побудована - на попередніх етапах деокупації.

Між цими лініями ведеться нове будівництво зі смуги опорних пунктів і загороджень. Губернатор також зазначив, що закопані в землю залізобетонні бліндажі витримують влучання РСЗВ і артилерії. 

Взводні та ротні опорні пункти, що складають другу лінію оборони, будуються на стратегічних напрямках. Деякі локації для початку робіт ще треба розмінувати.

"Таке будівництво в нас проводиться вперше в Україні", - заявив Синєгубов.

У 2024 році на ці роботи Харківська область отримала близько 3 млрд грн. Будівництво ведуть близько 30 цивільних підрядних організацій. Військова і цивільна влада планує завершити зведення другої оборонної лінії протягом двох місяців.

На початку березня губернатор повідомляв про те, що в регіоні розпочався третій етап будівництва оборонних споруд. Загалом фортифікації зводять із 2022 року. Це залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, "зуби дракона" (протитанкові бетонні піраміди) тощо. Двічі на добу обласна влада звітує перед Офісом президента щодо темпів будівництва.