Ремонт доріг на Харківщині віддали фірмі, яка перебуває під санкціями. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

На "Прозоро" було виявлено договір на ремонт у рамках "Великого будівництва" дороги Богодухів - Валки - Нова Водолага. Сума підряду - 103 млн гривень. Виявилося, що держпідприємство-замовник уклало цей договір із компанією, на яку пізніше було накладено економічні санкції РНБО. Крім того, асфальт для ремонту планувала постачати також підсанкційна компанія.

Прокуратура подала до суду позов про розірвання договору. Справу розглядає Господарський суд Харківської області.

Введені минулої осені та санкції проти російського бізнесу, вони торкнулися кількох тисяч суб'єктів. До списку РНБО потрапили великі компанії та підприємства РФ. Це дали, що демонтувати російський вплив і вплинути на ситуацію в самій Росії.

У простому розумінні "санкції" - покарання недотримання домовленостей чи правил роботи. Наприклад, якщо компанія не сплачує податки, вона порушує податковий кодекс. Законом за це передбачено різні покарання/обмеження, це є санкції. Говорячи про економічну складову, санкції передбачають блокування активів, обмеження на торгові операції, блокування виведення капіталу за межі України. Особи під санкціями не можуть набувати у власність земельних ділянок, приватизувати держвласність та права інтелектуальної власності.

Прикладів застосування санкцій сьогодні - достатньо. Так, у грудні минулого року митрополит Єлисей із Харківської області потрапив під санкції РНБО через співпрацю з окупантами та виправдання військової агресії РФ в Україні. Разом із ним у списку санкцій опинилися ще 9 представників УПЦ. За інформаційну пропаганду, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі на телеканал "НАШ" екс-нардепа Євгена Мураєва також було накладено штрафні санкції.