У Харкові невідомі зіпсували мурал на кіоску на вул. Пушкінській, створений на місці, де раніше було зображення російського поета Олександра Пушкіна. Фото опублікували в Telegram-каналі "Деколонізація. Україна".

Мурал із Пушкіним ще восени замалювала харківська художниця Діна Чмуж. Замість Пушкіна з'явилися портрети українських діячів культури - режисера Леся Курбаса, філософа Григорія Сковороди, художниці Марії Раєвської-Іванової, письменника Миколи Хвильового та українського націоналіста Миколи Міхновського.

Днями невідомі нанесли поверх портретів напис "Чим вам завадив Саня?".

Представники організації "Деколонізація. Україна" закликали СБУ звернути увагу на зловмисника, який постійно пошкоджує мурали. Зокрема, у жовтні вандали пошкодили мурал, створений на місці портрета російського поета Сергія Єсеніна. Поверх нового муралу вандали написали вірш Єсеніна про "братовбивчу війну".

Пам'ятник Пушкіну в Харкові, встановлений на площі Поезії, демонтували в листопаді 2022 року. Крім того, ім'я Пушкіна прибрали з назви Харківського академічного драматичного театру, а на вулиці Пушкінській зафарбували мурал із зображенням поета. Зараз на його місці - стріт-арт із соняшниками.