На Харківщині розпочалися аварійні відключення світла. Про це повідомили у "Укренерго". Причина в тому, що станом на 10:00 споживання електроенергії в Україні підвищилося через суттєве зниження температури повітря на сході та в центрі країни. Внаслідок цього зріс дефіцит потужності.

Для забезпечення балансу в енергосистемі в усіх областях запроваджено ліміти споживання, які діють протягом доби – з 00.00 до 24.00. Але в Харківській областях вже о 7-й ранку ліміти були критично перевищені. Задля збереження стабільної роботи енергосистеми застосували аварійні відключення. Аналогічна ситуація, повідомляють в "Укренерго", склалася і на Дніпропетровщині.

Окрім аварійних, у Харківській області діє графік планових відключень світла з 8 по 15 січня.

Знергосистема країни неспроможна покрити споживання у повному обсязі. Протягом останніх місяців війська РФ цілеспрямовано прагнули зруйнувати енергетику України неодноразовими ракетними ударами по електростанціях та підстанціях. Харківщина опинилася у вкрай непростій ситуації, оскільки тут, за даними обленерго, було зруйновано всю генеруючу енергетику. Електрика надходить до регіону з інших областей. Причина дефіциту електрики в країні - не лише у пошкодженнях, а й у тимчасовій окупації військами РФ низки електростанцій, серед яких Запорізька АЕС. Потужність цієї станції дозволила б повною мірою задовольнити потребу в електричній енергії.

В "Укренерго" пропонують громадянам максимально економити електрику та по можливості не використовувати електроприлади. Також харків'яни, як і мешканці інших регіонів, зможуть безкоштовно отримати по п'ять енергоекономних світлодіодних лампочок.