Кожен харків'янин може безкоштовно отримати LED-лампи. У Кабміні повідомили, що з 1 січня стартує акція з роздачі енергоекономних світлодіодних лампочок.

Люди віком від 18 років можуть залишити заявку на порталі “Дія“, а потім прийти до відділення "Укрпошти" та безкоштовно забрати лампочки.

Віце-прем'єр та міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що ця ініціатива розвантажить енергосистему та допоможе громадянам заощадити на платіжках за світло. LED-лампочки споживають електроенергії в 7-8 разів менше, ніж старі лампочки.

Планується видати 50 млн LED-лампочок. Віце-прем'єр повідомила, що у структурі споживання електричної енергії в Україні 40% – це населення. Заміна 50 млн лампочок розвантажить один реактор АЕС: разом із “Укренерго” уряд підрахував, що в період пікового навантаження можна заощадити до 1,5-1,7 ГВт електроенергії.

Уряд презентував цю ініціативу міжнародним партнерам. Європейський Союз оголосив про те, що він готовий профінансувати заміну до 30 млн. лампочок.

Віце-прем'єр повідомила, що акція буде тривалою, щоб максимальна кількість громадян отримали нові лампочки. Заміна лампочок буде проводитися, як мінімум, у січні, лютому, березні.

Економія електроенергії особливо актуальна через спроби військ РФ зруйнувати українські електростанції та підстанції. У “Харківобленерго” повідомляли, що ракетними ударами зруйновано всю генеруючу енергетику в регіоні. Електрика надходить із інших областей. Введено графіки планових відключень світла.