З Балаклійського краєзнавчого музею, який постраждав від російських солдатів, вивозять експонати – для реставрації та зберігання. Про це розповіла виконувач обов'язків директора музею Олена Кузнєцова, пише "Громадське".

Музей був однією з основних туристичних пам'яток Балаклії. Він розміщувався у найстарішій будівлі міста – пам'ятнику архітектури початку XIX століття. Будинок у стилістиці класицизму був збудований у 1817-1818 роках для полковника Ново-Серпухівського полку Степанова. За 40 з лишком років існування музею (з 1979-го) краєзнавцям вдалося зібрати близько 13 тисяч експонатів.

З березня по вересень 2022 року Балаклія була окупована військами РФ. Під час окупації, розповіла Олена Кузнєцова, працівники музею не могли потрапити до будівлі. У ньому розташовувалися російські військові. У середині червня поряд із будівлею впав російський снаряд, який пошкодив дах, фасад та кімнати музею. Також окупанти розбили сейф, у якому зберігалися дорогоцінні метали.

Оскільки музейна будівля пошкоджена та не опалюється, було прийнято рішення евакуювати експонати. Найціннішу частину колекції відправлять до Харківського історичного музею.

Начальник відділу культури Балаклійської міськради Володимир Попов повідомив, що з музею вивезуть усі 13 тисяч експонатів, а потім розпочнуть відновлення будівлі. Подано заявку до ЮНЕСКО, щоб міжнародна організація допомогла грошима на реконструкцію музею.

Коли музей поновлять, усі експонати повернуть.

Війська РФ під час повномасштабного вторгнення завдали значної шкоди різним об'єктам культури. 7 травня ракетним ударом було знищено унікальний музей філософа Григорія Сковороди у селі Сковородинівка. 2 червня російська ракета знищила єдиний в Україні музей Сергія Єсеніна, який розміщувався в одній із шкіл у Київському районі міста.

Як повідомлялося, станом на кінець листопада 2022 року війська РФ зруйнували або пошкодили в Україні близько 800 об'єктів культури.