Підземну школу в Харкові планують побудувати до нового року, повідомив в ефірі національного телемарафону мер Ігор Терехов.

Першу міську підземну школу, що відповідає всім сучасним нормативам, почали будувати в Індустріальному районі.

У приміщенні площею близько 1400 кв. метрів будуть протирадіаційні двері, різноманітні фільтри, а також очищувачі повітря. Тут у дві зміни зможуть навчатися 900 дітей. За оцінкою голови наглядової ради акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" Олександра Харченка, таке приміщення буде більш пристосоване до занять, ніж метро. Там облаштують класні кімнати та місце, де діти зможуть відпочивати.

Мер також заявив, що школи, де могли б безпечно навчатися діти під час війни, необхідно побудувати в кожному районі Харкова.

Після початку повномасштабної агресії РФ харківські школи перейшли на дистанційку. Влітку 2023 року обласна Рада оборони дозволила повернутися до очної форми навчання. Головна умова - наявність у навчальних закладах захисних споруд. Але виявилося, що в харківських школах є тільки найпростіші укриття. 

Зараз харківські школярі займаються офлайн у приміщеннях метро. Приміщення для навчання виділили на п'яти станціях:

  • "Перемога";
  • "Університет";
  • "Метробудівників";
  • "Тракторний завод";
  • "Академіка Павлова".

Тут облаштували 17 кабінетів площею 40 кв. метрів кожен. Один клас розрахований на 20 дітей. Загалом у метрошколі займаються понад 1000 учнів.

Навчання організовано у дві зміни - з 9:00 до 12:00 і з 13:00 до 16:00. До станцій метро дітей підвозить спеціальний автобус. Для учнів організовано безкоштовне харчування.

У мерії вважають досвід метрошколи вдалим.