У Харкові та області дозволили відкрити школи та садочки. Як повідомив губернатор Олег Синєгубов, сьогодні, 7 червня, на засіданні регіональної Ради оборони було ухвалено рішення дозволити повернутися до офлайн-навчання в навчальних закладах.

Рішення Ради оборони стосується таких видів освіти:

  • дошкільна;
  • шкільна;
  • професійна;
  • передвища;
  • вища.

Офлайн-навчання буде можливе лише в тих навчальних закладах, де є спеціалізовані укриття та система оповіщення. Також слід визначити шляхи евакуації, мати запаси води та медикаментів. Одна з обов'язкових вимог - проведення уроків та лекцій з безпеки.

Мер Харкова Ігор Терехов говорив, що в харківських школах до 1 вересня обладнають 128 укриттів (загалом у Харкові - приблизно 200 шкіл). Також міський голова говорив про можливість комбінованого навчання, тобто з використанням і очної, і дистанційної форм. 

У Харкові та області школи, садочки, виші закриті з початку війни. Школярі та студенти навчаються онлайн, садочки не працюють взагалі.

Минулого року губернатор Синєгубов заявляв, що одна з причин, через яку не можна повернутися до очного навчання, - занадто короткий час підльоту ракети до Харкова з Бєлгорода: ракета летить близько хвилини, а щоб спустити дітей в укриття, потрібно кілька хвилин.

За інформацією харківської мерії, у період інтенсивних обстрілів на початку війни в місті було пошкоджено 55% будівель навчальних закладів. Серед них - 107 будівель дитячих садочків, 118 будівель шкіл, 12 приміщень позашкільних установ і чотири будівлі управлінь освіти. Чотири школи повністю зруйновано (№№46, 47, 78 і 134). Пошкоджено 60 будівель професійно-технічних закладів.

Станом на кінець 2022 року в місті відновили 47 закладів освіти та у 132-х провели першочергові ремонти. 

Значно постраждали будівлі вищих навчальних закладів. У Харківській області - 30 вишів. З них 24 - державно-комунальні, ще 6 - приватні. Із державних вишів будівлі 23-х були пошкоджені. Серед найбільш постраждалих - національний університет імені Каразіна, університет міського господарства ім. Бекетова, аерокосмічний університет, університети повітряних сил і внутрішніх справ.

Після проведення Харківської контрнаступальної операції у вересні-жовтні 2022 року практично вся раніше окупована частина області була звільнена ЗСУ. Ситуація в Харкові та районах, віддалених від зони бойових дій, дещо змінилася. Інтенсивність обстрілів знизилася. Проте, час від часу Харків та інші населені пункти області зазнають ракетних ударів. Тому влада висуває підвищені вимоги до стану укриттів у навчальних будівлях.