У Харківській області під час весняного наступу ЗСУ знищено полковника Василя Клещенка, кращого вертолітника Росії. Це сталося у квітні біля Гусарівки (поруч із Балаклією), але тільки в липні вдалося дістатися місця падіння вертольота в "сірій" зоні, повідомив військовий журналіст Юрій Бутусов.

Василь Клещенко був заступником начальника 344-го Державного центру армійської авіації, за інформацією Бутусова, це найкращий пілот найсучасніших російських вертольотів Ка-52 "Алігатор". Навесні в районі села Гусарівка Харківської області він намагався своїми ударами зупинити наступ української армії та був збитий.

"Приблизно о 2:00 15 квітня поки невідомий нам український герой, оператор переносного зенітного ракетного комплексу зміг збити російський гелікоптер прямо під час атаки на надмалій висоті поблизу села Гусарівка над російськими позиціями", - зазначив Бутусов.

З його слів, довгий час українська армія не могла вийти на російські позиції, а росіяни не забирали тіло.

Операцію з пошуку останків Клещенка та деталей вертольота проводило Головне управління розвідки Міністерства оборони України та окремий розвідзагін у червні. Залишки змогли винести із сірої зони лише на початку липня.

Під час операції українські військові перебували на відстані менше кілометра від російських загарбників, окупанти робили обстріл. Гелікоптер повністю згорів. Поруч із ним знайшли останки тіла пілота, згорілі документи, іконку, що знаходиться в кишені пілота, розплавлений орден, навігатор, флешкарту, телефон, парашут.

Юрій Бутусов показав кадри телебачення РФ про військові центри армійської авіації, у складі якого був полковник Клещенко. У сюжеті йдеться про те, що офіцерів і прапорщиків відправляли в афганські відрядження, тоді за всю війну втрат не було.

"Здивувало те, що найсучасніший російський гелікоптер Ка-52, у якому встановлені катапультні крісла, проте катапультне крісло його не спрацювало, воно знаходилося поряд. Ми знайшли парашут Клещенка. Стропи там були обірвані або обрізані. Клещенко катапультою скористатися не зміг. очевидний типовий шлюб російської техніки черговий, або це чергове головотяпство та недбалість техніків, які готували гелікоптер", - розповів Бутусов.

Залишки Клещенка обміняли, деталі вертольота Ка-52 найближчим часом виставлять на аукціон, а гроші спрямують на закупівлю корисних предметів для ЗСУ.

Довідка. Російський 344 авіацентр знаходиться в місті Торжок Тверської області, його створили 30 червня 1979 року. До його складу входить 696-й інструкторський випробувальний вертолітний полк, який готує льотчиків найвищої категорії. На базі центру діє пілотажна група на бойових гелікоптерах Мі-24 (Беркути).

Полк, де служив Валерій Клещенко, займається випробуванням сучасних моделей російських вертольотів. У центрі пілоти перевиваються нові типи вертолітної техніки і розробляють тактику її бойового застосування.

Пілоти центру виконували "завдання" у 30 країнах світу, у тому числі у складі миротворчих сил ООН у Камбоджі, Анголі, Таджикистані, Судані, Афганістані та Чечні.