Харків одержав теплові гармати. Устаткування купило ірландське гуманітарне агентство Goal Global, повідомили у міськраді.

Теплова гармата або тепловентилятор - це опалювальний прилад, який гріє потоки повітря, що продуваються через нагрівальний елемент за допомогою вентилятора. Такі пристрої використовуються, якщо необхідно швидко нагріти приміщення і підтримувати в ньому комфортну температуру. Продування повітря забезпечує його швидке поширення у приміщенні.

Ірландське агентство придбало три генератори, 20 конвекторів та 30 теплових гармат вартістю 60 тис. євро. Цієї техніки вистачило, щоб обладнати три пункти обігріву на базі шкіл.

Допомога Харкову також надає Польща. Благодійний фонд Siepomaga поставив для пунктів обігріву 75 генераторів та понад 20 палет м'ясних консервів, овочі, чай та каву. Продуктів імовірно вистачить на чотири місяці.

У Харкові 2022 року значно збільшили кількість пунктів обігріву. Це пов'язано з тим, що війська РФ обстрілюють електростанції та підстанції та намагаються залишити мешканців України без світла, води та опалення. У разі відключення опалення харків'яни можуть піти до пунктів обігріву, розміщення яких відображено на карті.

Пункти обігріву створюються на базі шкіл, на станціях метро, встановлюються мобільні пункти – великі намети, що опалюються. Тут можна не лише зігрітися, а й зарядити гаджети, скористатися інтернетом, поїсти та отримати першу медичну допомогу, ознайомитися з картами найближчих укриттів та пунктів обігріву, АЗС та банківських відділень. У пунктах обігріву є мікрохвильові печі, плити для приготування їжі, вода та ліки.