Харків одержав генератори для пунктів обігріву. Про це повідомили в Харківській міській раді.

"Ми це зробили, не витративши жодної копійки бюджетних коштів. Це допомога наших міст-партнерів, міст-побратимів, а також різних фондів", - заявили в мерії.

Обладнання передав польський благодійний фонд Siepomaga. Загалом фонд поставив 75 генераторів, а також понад 20 палет м'ясних консервів, овочі, чай та каву. Продуктів, ймовірно, має вистачити чотири місяці.

Необхідність у масовому порядку створювати пункти обігріву виникла після того, як війська РФ почали регулярно обстрілювати електростанції та підстанції, щоб залишити населення України без світла. У Харкові та Харківській області виведена з ладу вся генеруюча енергосистема, електрику постачають із інших регіонів. Відключення світла призводить до вимкнення тепла. Крім цього, у Харкові обстрілами пошкоджено понад сто об'єктів теплопостачання. При черговому блекауті городяни можуть залишитися в квартирах, що не опалюються.

З розміщенням пунктів обігріву можна ознайомитись за допомогою картки. У кожному пункті є:

  • опалення та світло;
  • вода;
  • інтернет;
  • можливість зарядити гаджети;
  • місця для відпочинку;
  • аптечки.

З 1 грудня у Харкові відкрилися пункти гарячого харчування, люди можуть отримати комплексний обід. Загалом створено 36 таких пунктів на базі шкільних їдалень. З адресами пунктів гарячого харчування можна ознайомитись тут.

Міська влада також запустила чат-бот, який допоможе городянам дізнатися, де розміщуються магазини, лікарні, джерела води, які продовжать роботу при відключеннях електрики. Такі установи оснащуватимуться наклейками “Працюємо без світла”.