У Харківській області – спалах коронавірусу. Про це повідоми голова облздраву Максим Хаустов. За його словами, у регіоні уже зайнято 28% відсотків ліжок, виділених для хворих на ковід, із них 7% - це місця для киснезалежних хворих.

Усього зараз для пацієнтів із коронавірусом підготовлено 2 235 стаціонарних місць у 14 медичних закладах.

Облздрав дає дві основні поради для того, щоб уникнути захворювання:

  • вакцинація;
  • масковий режим.

За даними Хаустова, райони, де не велися бойові дії, забезпечені медичним киснем для хворих на COVID-19.

Але на деокупованих територіях є проблеми, оскільки там постраждали приміщення лікарень.

«Наприклад, у Балаклії ковідне відділення вціліло, там лише потрібно замінити вікна, встановити кисень і воно зможе приймати хворих. А ось відновити відділення у Куп’янську чи Ізюмі поки що неможливо. Мушу зазначити, що й кількість місцевих жителів на деокупованих територіях зменшилась, тому ліжок для лікування хворих на COVID-19 вистачає», - підкреслив Хаустов.

Із початку пандемії Харків пережив кілька хвиль коронавірусу та кілька довгих карантинів і локдаунів. В окремі дні фіксувалися рекордні цифри кількості нових випадків захворювань – майже 2300 за добу. Найбільша смертність склала 53 людини на добу.

Останній такий спалах регіон пережив приблизно за місяць-півтора до вторгнення РФ, одразу після Нового року. Тоді панував штам "Омікрон".

Із початком війни питання коронавірусу одразу відійшло на другий план. Люди перестали дотримуватися маскового режиму, повоцінна діагностика стала неможливою.

Влітку знову запрацювали пункти вакцинації – мешканців регіону закликали щепитися від ковіду.

На початку осені влада заговорила про те, що коронавірус повертається. В окремих громадах знову запровадили масковий режим.