На Харківщині побільшало шахрайств, повідомив в інтерв'ю “Українському радіо Харків” начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Поширені шахрайства в інтернеті та за схемою "ваш родич у біді".

За схемою "родич у біді" нерідко працюють злочинці, які вже перебувають у місцях позбавлення волі та незаконно отримали мобільні телефони.

Щоб не стати жертвою таких афер, правоохоронці пропонують дотримуватися спокою, не піддаватися паніці. Якщо дзвонить шахрай, і каже, наприклад, що "ваша дочка вчинила ДТП", потрібно терміново за щось переказати гроші, не варто поспішати. Потрібно зателефонувати своїй близькій людині або тим, з ким вона спілкується, і переконатися, чи правдива отримана інформація чи помилкова.

Щодо фішингу, то рекомендується використовувати лише перевірені додатки, не перераховувати кошти незнайомим людям, перевіряти посилання. Насторожувати має надмірна дешевизна товарів, що продаються через інтернет.

Днями харківські поліцейські викрили велику групу шахраїв, які займалися фішингом та створили фейковий сайт, схожий на популярний ресурс OLX.

Паралельно зменшилася кількість крадіжок, пограбувань, хуліганств та розбоїв.

За 5 місяців 2023 року зареєстровано в області 3,5 тис. крадіжок. 2022 року за такий самий період – 4 тис.

Цього року зареєстровано 9 розбоїв, торік за такий самий період – 45. Грабежів – 62 та 175 відповідно.

Скорочення кількості таких злочинів Болвінов пов'язує з тим, що за правопорядком крім поліції в умовах воєнного стану стежать інші силові структури.

У поліції повідомили, що щодня надходить близько 1200 повідомлень від громадян про злочини та інші події, у тому числі пов'язані з війною (обстріли приватних будинків та пошкодження будівель, будинків, виявлення місць, де поховані вбиті росіянами мирні громадяни).