Елітну Росгвардію перекинули до кордону з Харківською областю. Військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що в перший тиждень лютого в Бєлгородській області до кордону посунули 900-й і 902-й полки 116-ї бригади спецпризначення Росгвардії.

За даними оглядача, у полків є "потужна артилерія".

За інформацією американського Інституту вивчення війни (ISW), 116-у бригаду спецпризначення Росгвардії і нові полки, що входять до неї, перекинули на окуповану частину Донецької області наприкінці грудня 2023 року. Зробили це нібито для забезпечення правопорядку на окупованій території. Військові аналітики зазначили, що така швидка передислокація може бути пов'язана з активізацією диверсійної діяльності на кордоні.

ISW також раніше прогнозував, що росіяни можуть почати тактичні диверсійні транскордонні рейди до Харківської області з Бєлгородської, щоб відволікти українські сили від напрямку Куп'янськ - Сватове - Кремінна, де росіяни намагаються наступати та зосередили 40 тис. осіб і значну кількість техніки.

Два полки Росгвардії в Білгородській області можуть бути підтримкою такої диверсійної діяльності. 

Однак, вважають в ISW, російські війська навряд чи зможуть провести широкомасштабні наступальні операції на Харківську область із Бєлгородської.

Мер Харкова Ігор Терехов, коментуючи гіпотетичний наступ російських військ на Харків, каже, що місто готове дати гідну відсіч.

"Сьогодні Харків більш підготовлений. Два роки тому ми й не думали, що буде повномасштабна війна, а зараз ми в цій війні вже два роки", - зазначив мер.