Харків готовий дати гідну відсіч військам РФ, якщо вони знову спробують наступати на місто. Про це заявив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв’ю італійській щоденній газеті «Корр'єре делла Сера».

«Я не можу знати, чого бажає президент Російської Федерації. Цього ніхто не може знати та розуміти. Але це і неважливо. Важливо те, що ми будемо захищати свою країну та не дамо можливості просуватися російським військам. Сьогодні Харків більш підготовлений. Два роки тому ми й не думали, що буде повномасштабна війна, а зараз ми у цій війні вже два роки», - зазначив мер.

Видання Forbes із посиланням на Центр оборонних стратегій та Оперативне командування "Схід" писало, що російські війська готуються до наступу в Харківській області. На Куп'янському напрямку росіяни зосередили приблизно 500 танків, понад 600 бойових машин і 40 тисяч солдатів із метою відвоювати назад територію Харківської області, звільнену ЗСУ восени 2022 року під час контрнаступу. 

Коментуючи цю публікацію, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що армія РФ наступає на цьому напрямку з 2022 року: там тривають важкі бої, окупанти ведуть штурмові дії високої інтенсивності. Але ЗСУ весь цей час відбивають атаки ворога, а обороноздатність усієї області постійно посилюється.

На початку лютого Східне угруповання військ ЗСУ наводило такі самі дані щодо угруповання РФ на Куп'янському напрямку: 40 тисяч солдатів, більше ніж 500 танків, 650 броньованих бойових машин, 430 артилерійських систем і ще понад 150 РСЗВ.

Аналогічні цифри Східне угруповання військ наводило і півроку тому, у серпні: 45 тисяч російських солдатів, понад 500 танків, близько 300 артилерійських систем і ще близько 150 РСЗВ.