Харківські тепломережі почали виготовляти буржуйки для пунктів обігріву. Про це повідомили у міськраді.

КП "Харківські теплові мережі" планує обладнати буржуйками 80 пунктів обігріву для харків'ян, а ще 41 штуку виготовити для власних співробітників, які працюють за будь-якої погоди. На ХТМ заготовляють тверде паливо, для чого використовують деревину, обрізану під час благоустрою території біля джерел теплопостачання, а також старі дерев'яні рами, що залишилися після заміни вікон на філіях підприємства.

"Співробітники "Тепломереж" по всіх філіях ведуть заготівлю деревини у вільний від основної роботи час. Також окремі філії підключилися до виготовлення буржуйок для потреб міста", - зазначили на ХТМ.

Розробив модель грубки старший майстер котельно-механічного цеху Олександр Коваленко, який не лише виконав креслення грубки, а й сам зварив кілька штук у вихідні дні. Одна з них уже встановлена ​​у пункті обігріву. За словами майстра, конструкцію зробили універсальну, на великих ніжках, щоб пічку можна було безпечно використовувати на будь-якій підлозі. Важить буржуйка близько 70 кг.

22 33 44 55

"Процес виготовлення буржуйки починається з нарізки старої труби, що відслужила термін під землею, але як джерело теплопостачання, з металом 6 мм завтовшки, вона пропрацює не один рік. Для зручності транспортування передбачили сталеві ручки. Зверху на плоскій поверхні можна гріти воду або готувати їжу", – пояснили на підприємстві.

Крім того, на ХТМ виготовляють дерев'яні лавки на металевих ніжках для пунктів обігріву. У деревообробному цеху лише за добу виготовили 30 лав.

У Харкові планують відкрити одразу кілька видів пунктів обігріву на випадок екстреної ситуації з опаленням та світлом. Це будуть школи, зупинки-укриття, станції метро, ​​а також спеціальні намети та мобільні будиночки, які розмістять у житлових районах. У пунктах можна буде зігрітися, зарядити гаджети, отримати гарячу їжу та пиття. А для тих мешканців приватного сектору, які вирішили придбати буржуйку, SQ підготував спеціальний матеріал, перевіривши облаштування на собі.