У Харкові та області проходять обшуки в підрозділах медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Про це повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

За його словами, вилучають медичну документацію. Головна мета - ретельно розібратися і перевірити, чи були підробки.

"Особливу увагу приділяємо тоненьким справам із сумнівними діагнозами. Кількість людей, які отримують інвалідність, після початку повномасштабного вторгнення справді зросла. Але є інформація, що не всі насправді хворіли, але все ж отримали інвалідність. У кожній справі будемо розбиратися окремо і дуже ретельно, висновки робитимуть експерти. А ми тим часом перевіримо, чи виїжджала людина за кордон, чи справді є інвалідом і чи не використовувала ці документи для ухилення від служби. Плануємо вилучити близько тисячі таких справ", - зазначив Болвінов.

Він додав, що в поліції налагоджена робота з Територіальними центрами комплектування. Вони надсилають усі матеріали про тих, хто ухиляється від призову за мобілізацією. Такі випадки є і в місті, і в області. Якщо знаходяться докази ухилення від призову, люди отримують повідомлення про підозру, а далі - суд і вирок. Протягом цього року зареєстрували 378 таких проваджень, майже чверть цих справ уже в суді.

Сергій Болвінов додав: слідчі так само ретельно займаємось і тими справами, де фігурантами є працівники ТЦК, військово-лікарської комісії та МСЕК.

Скандали, пов'язані з МСЕК у Харкові, виникали неодноразово. У СБУ повідомляли, що 50-річна співробітниця Обласного центру медико-соціальної експертизи за гроші організовувала оформлення інвалідності. "Клієнтами" переважно були чоловіки, які хотіли ухилитися від військової служби та отримати можливість виїхати за кордон.

А харків'янину Дмитру Олійнику, пораненому в бою, у комісії відмовлялися присвоювати 2-гу групу інвалідності, заявивши, що для цього йому слід було ампутувати ногу.